pengalaman praktikal di Hospial Pakar Sultanah Muar , Johor (HPSF) part 1

Asslamaualaikum ,, harini mood rajin nak menaip .. hmm bila jadi budak diploma farmasi ni kita mmg kena buat praktikal selama 2 sem . 2 sem tu bererti kita menjalani praktikal selama 10 bulan . hah 10 BULAN EH .. lama tak lama .. tapi cuti kita pon lama jugak daripada budak-budak U lain . masa praktikal tu kita akan praktikal dengan budak-budak daripada U lain tapi kat Hpsf ni setakat ni kalau kat faramsi budak picom dengan Uitm jela kalau jabatan-jabatan lain ada budak U lain tapi tak sempat nak berkenalan . yang budak picom diorang praktikal 6 bulan je . hmm tapi diorang ada buat kat retail kita takde , so ada kerugian kat kita sikit la bila masuk hospital tu macam terpinga-pinga,, hahaha

so first day tu , sebelum aku terlupa nanti sebelum masuk praktikal download awal-awal apps BLUE BOOK dengan mims kat handphone memang banyak membantu bila tetibe diorang tanpa hah yang ni ubat apa . lari kejap bukak handphone pastu jawab dengan muka bangga hhaahaha. amik kau takde la macam bodoh tak pernah belajar pulak kan.. sambung balik so pagi tu pergi kat farmasi pesakit dalam (inpatient pharmacy) tapi kat sana diorang ta panggil inpatient diorang panggil farmasi bekalan wad (fbw) so masa kat sana jangan buat muka pelik la bila diorang cakap fbw fbw hahaha .. pastu jumpa preceptor / supervisor korang kat sana and dia akan suruh pergi pejabat hospital daftar diri dan amik kad pelatih.

pastu jumpa balik sv dan dia ada buat briefing kat bilik meeting pastu dia tunjukkan lah kat mana farmasi2 yang lain contohnye satelit pharmacy , outpatient pharmacy kat mana . lepas abis je pusing-pusing lawat kawasan .. pastu sv kat hpsf dah siap-siap buat jadual untuk kita praktikal selama 10 bulan kat sana kita takkan sentiasa dengan kawan-kawan kita eh . kita akan berpisah tengok la masa bulan tu kau ditempatkan kat mana.. masa bulan pertama aku kena kat fbw so basically kat fbw ni kita buat trolley. trolley ni kalau korang ingat masa belajar hospital pharmacy tu korang akan faham . kita siapkan ubat untuk pesakit dalam wad.jangan risau masa mula-mula tuh kau akan buat dengan penolong pegawai farmasi (ppf) bila dah lama baru kau akan buat sorang-sorang.. pastu bila kita dah isi ubat tu , pegawai farmasi akan cek balik dan kalau kita salah dia akan panggil kita dan terangkan kat kita lah apa yang salah. masa ni cekal kan lah hati anda semua ye. adat la kita nak cari ilmu hhehehehe kena marah tu biasa ler jadi pengajaran. pastu kita akan bekalkan jugak ubat kepada wad2 untuk simpanan diorang ..yang lain-lain nanti korang akan belajar sendiri kat sana ye tak best la kalau dah bagitahu awal-awal.. hahaha .. yang pasti kat fbw ni tak sepenat di fkp nanti * fkp ni outpatient.

sisih ni bagus sangat masa kita mula-mula masuk tu boleh biasakan diri ubat - ubat tu ada kat mana. sebab mula-mula kau akan terkial-kial kat mana paracetamol la kat mana simvastatin apa semua tu . peringatan lagi sekali masa nak sisih tu tengok sekali strength ubat tu so pada masa yang sama kita belajar sekali pastu yang penting expired date jangan lupe check betul2 . jangan malas buat sisih eh .. hahaahaha senior sangat
jangan la ikut akak2 korang ni bila dah lama2 tu korang da malas nak buat sisih senior la kata kan . lulz jangan ikut perangai ni

tuh jela kisah di fbw yang lain2 tuh part 2 kay dah malas nak taip dah huhuhu .. 





Comments